(untitled) (Jurnal Bahasa, 2001)
Makalah ini merupakan pengantar untuk kajian gaya dalam konteks sejarah bahasa Melayu. Dibuka dengan "persoalan sekitar pengertian gaya", yang membicarakan pengertian gaya yang memungkinkan saya melihat gaya wacana Melayu dalam konteks sejarah bahasa Melayu. Saya terperangkap antara gaya yang secara statistik dominan dan gaya yang merupakan penyimpangan. Ini ditambah dengan gaya sebagai suatu fenomena tertentu. Bahagian kedua ialah "persoalan data untuk kajian gaya". Bahasa Melayu bukan sahaja dipisahkan olehjarak masa - lama dan baru, tetapi juga oleh geografi - Malaysia dan Indonesia. Ini perlu dibicarakan sebelum melangkah kepada pembicaraan yang lebih Ianjut dan saya akan bicarakan hal ini pada bahagian kedua.