(untitled) (Jurnal Bahasa, 2002)
Makalah ini memaparkan sejauh mana pemodenan dan globalisasi memberi kesan terhadap sistem panggilan dalam keluarga Melayu. Didapati pemudaran kata panggilan dalam keluarga Melayu dapat dicirikan oleh jantina, umur, lokasi, tempat asal keluarga, berdasarkan kajian terhadap 1500 responden di sebuah universiti tempatan. Didapati penggunaan kata panggilan dalam keluarga Melayu mulai cair dan semakin pudar dalam persekitaran semasa.