(untitled) (Jurnal Bahasa, 2025)
Keindahan lagu terserlah bukan sahaja melalui alunan muzik, tetapi juga melalui makna yang tersirat dalam lirik. Keindahan dan kekuatan mesej lirik pula dipengaruhi oleh elemen metafora, perulangan, perlambangan dan trope. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti strategi linguistik yang digunakan oleh Malique dalam lirik lagu Sedih Hati dari segi pembentukan makna dan kesan terhadap pendengar, khususnya dari sudut retorik, struktur semantik dan pilihan leksikal menggunakan model kerangka stilistik kritikal yang dikemukakan oleh Jeffries (2010). Hasil kajian menunjukan bahawa keseluruhan strategi linguistik yang dinyatakan ditemukan dalam kajian ini. Melalui aplikasi teori Jeffries ini, unsur bahasa yang digunakan oleh Malique bukan sahaja mencerminkan kreativiti artistik, tetapi juga membuktikan kewujudan mesej sosial yang kritikal yang berkaitan dengan penindasan, ketidakadilan dan keresahan masyarakat, sebagaimana yang ditunjukkan melalui metafora sinis, sindiran politik dan perbandingan stratifikasi sosial dalam lirik tersebut. Kajian ini memperluas pemahaman tentang stilistik muzik tempatan melalui pendedahan cara lirik rap Malaysia berfungsi sebagai medium kritikan sosial yang bernilai dan membuktikan bahawa lirik lagu rap, khususnya oleh Malique, memiliki nilai kesusasteraan yang tinggi dan wajar diberikan perhatian dalam kajian bahasa. Kata kunci: Analisis kandungan, lirik lagu, stilistik kritikal, gaya bahasa, mesej sosial, muzik tempatan Teks penuh: PDF