"Giler" atau "Gile": Slanga Kata Penguat: ("Giler" or "Gile": Use of Slang Words as Intensifiers) (Jurnal Bahasa, 2018)
Makalah ini bertujuan meninjau pemilihan ejaan "giler" ataupun "gile" yang kerap digunakan dalam slanga yang dijadikan sebagai kata penguat. Tinjauan dibuat untuk menentukan sama ada perkataan ini mendahului atau mengikuti kata adjektif dan berfungsi menguatkan maksud yang terkandung dalam kata atau frasa adjektif berkenaan. Data dikutip melalui temu bual secara rawak dan pengisian borang soal selidik oleh 360 orang responden secara dalam talian dengan aplikasi Google Forms. Kajian mendapati dua perkataan ini telah berfungsi sebagai slanga kata penguat yang sering digunakan, dan menjadi bahasa kebiasaan dalam pertuturan mahupun dalam penulisan tidak formal bagi kalangan masyarakat tanpa mengira umur, jantina, taraf pendidikan, pekerjaan mahupun etnik.Kata kunci: kata penguat, slanga, bahasa dan linguistik, variasi bahasa