Menelusuri Kesalahfahaman terhadap Bunyi Letusan Bahasa Melayu: (Exploring Misunderstanding concerning the Malay Affricates) (Jurnal Bahasa, 2017)
Penggunaan lambang fonetik IPA dalam kajian bahasa Melayu telah berkembang dalam tempoh setengah abad belakangan ini. Akan tetapi, masih terdapat sesetengah pengkaji yang mencampuradukkan lambang fonetik IPA dengan grafem bahasa Melayu. Hal ini dapat disaksikan terutama dalam transkripsi bunyi letusan. Mereka barangkali tidak pernah meneliti buku panduan IPA dan tidak mengmabil berat tentang nilai bunyi letusan bahasa Melayu. Makalah ini bertujuan untuk mendedahkan kesalahfahaman sesetengah pengkaji terhadap bunyi letusan c [tÊƒ] dan j [dZ], lalu mengemukakan nilai bunyi letusan yang sebenarnya secara objektif melalui kaedah analisis fonetik akustik berkomputer. Hasil eksperimen ini telah meyakinkan kita bahawa bunyi letusan yang wujud dalam bahasa Melayu sesungguhnya bunyi belakang-gusi c [tÊƒ] dan j [dZ].Kata kunci: artikulasi gandaan, bunyi geseran, bunyi hampiran, bunyi letupan, bunyi letusan, grafem, palatalisasi, vokal kardial sekunder
Keywords: double articulation; fricatives; approximants; plosives; affricates; grapheme; palatalization; secondary cardinal vowels.