Pembentukan Kependekan Kata Nama Melayu: (The Formation of Malay Names Truncation) (Jurnal Bahasa, 2015)
Makalah ini membincangkan proses morfologi pemendekan kata nama khas Melayu. Kajian ini menggunakan data primer yang dikutip daripada pemerhatian yang dilakukan di sekitar Pusat Pengajian Bahasa dan Linguistik dan juga menerusi laman sosial Facebook. Nama khas yang diperoleh terdiri daripada nama khas dalam kalangan pelajar. Penelitian berfokus kepada proses pembentukan kata nama pendek yang terhasil daripada kata nama penuh. Analisis dilakukan untuk meneliti proses pembentukan pemendekan kata nama Melayu berdasarkan pendekatan yang dikenali sebagai templat berdasarkan morfem dalam teori prosodi morfologi yang telah dibangunkan dalam teori optimaliti. Dapatan daripada analisis ini dapat menjelaskan bagaimana proses pemendekan disilabik dan monosilabik berlaku dalam bahasa Melayu.Kata kunci: Melayu, pemendekan kata nama, prosodi morfologi, templat berdasarkan morfem, optimaliti