Kata Ganti Nama Dialek Melayu Terengganu: Analisis Geolinguistik: (The Personal Pronouns of the Terengganu Dialect: A Geolinguistics Analysis) (Jurnal Bahasa, 2021)
Kajian ini bertujuan menghuraikan penyebaran Kata Ganti Nama (KGN) dialek Melayu Terengganu khususnya berdasarkan analisis geolinguistik. Usaha ini menyumbangkan penelitian terhadap warisan dialek Melayu dengan memberikan huraian KGN secara tuntas. Kajian ini memanfaatkan kemajuan teknologi Geographic Information System (GIS) bagi membantu menghuraikan penyebaran dialek ini dengan mensinergikan faktor linguistik dan bukan linguistik. Seramai 500 orang yang terdiri daripada warga tua, dewasa dan remaja telah dipilih sebagai responden. Kaedah penyelidikan menggunakan soal selidik dan temu ramah bagi mendapatkan sebutan responden yang tepat. Kesemua data yang ditranskripsi dirakamkan dalam MsExcel sebelum dimasukkan dalam ArcGis bagi mendapatkan peta taburannya. Dapatan kajian menunjukkan wujud pengaruh dialek Kelantan di Terengganu di samping keunikan KGN di Hulu Terengganu. Pemetaan menggunakan koroplet menghasilkan peta yang jelas titik isoglos untuk penggunaan KGN yang dikaji. Kajian menggunakan GIS terbukti memberikan impak positif kepada kajian dialek dan seterusnya menjadikan kajian ini lebih dinamik dan saintifik.Kata kunci: Dialek Terengganu, kata ganti nama, koroplet, isoglos, geolinguistik