Hipotesis pergerakan dan enklitik -nya: implikasi terhadap teori kasus dan teoriteta (Jurnal Bahasa, 2007)
Penulisan ini akan membincangkan aplikasi Hipotesis Pergerakan yang telah dapat menerangkan pengklitikan enklitik "-nya" (Jurnal Bahasa, Jun 2006) dalam bahasa Melayu dengan lebih lanjut. Penerimaan analisis itu dapat diperkukuh sekiranya implikasi teori kasus dan teori teta dapat dijelaskan dengan terperinci. lmplikasi terhadap penandaan kasus dan pemberian peranan teta oleh klitik dalam bahasa-bahasa Roman telah banyak dibahaskan oleh Aoun ( 1982), Kayne ( 1975) dan Jaeggli (1982). Ketiga-tiga pakar ini mempunyai pendapat yang berlainan mengenai penandaan teta dan pemberian kasus. Mereka menamakan penandaan peranan teta dan pemberian kasus kepada klitik tertentu sebagai penyerapan kasus dan penyerapan peranan teta. Oleh yang demikian, penulisan ini akan memberikan tumpuan terhadap peranan teta pada struktur-D, dan kasus pada struktur-L serta menjelaskan penyerapan teta dan penyerapan kasus oleh enklitik "-nya" dalam bahasa Melayu.