Analogi dalam tafsiran ungkapan bahasa Melayu: ''matahari sepenggalah tingginya'' (Jurnal Bahasa, 2007)
Bahasa Melayu menggunakan segolongan kata nama terbitan yang tertentu dalam ungkapan yang berkaitan dengan sukatan "masa' dan " ruang" . Kata-kata sukatan ini diterbitkan bersama imbuhan pe(N)- diawali oleh kata bilangan. Ciri struktur nahuan dalam kata-kata yang demikian dapat dikaji secara analogis dalam hubungannya dengan kata kerja terbitan me(N)- yang diterbitkan dari kata dasar yang sama. Maksudnya, kata terbitan pe(N)- diterangkan sebagai kata nama perbuatan (nomina actionis). Namun, kata terbitan (se-)penggalah (< galah) yang digunakan dalam ungkapan seperti "matahari sepenggalah tingginya" rupa-rupanya sukar diterangkan dengan cara yang sama, dengan mengandaikan kata kerja perbuatan menggalah sebagai dasarnya. Makalah ini bertujuan untuk menghuraikan makna imbuhan pe(N) - yang terkandung dalam kata terbitan (se-)penggalah dari segi tatabahasa dan juga mentafsirkan ungkapan "matahari sepenggalah tingginya" secara saintifik yang menggambarkan fenomena alam semesta. Perbincangan yang kedua ini akan dihubungkaitkan dengan ilmu falak yang menjadi dasamya. Warisan ilmu pengetahuan orang Melayu yang demikian dikekalkan dalam struktur bahasa Melayu.