Transmorfofonologisasi suprafiks: dialek Patani merentasi zaman (Jurnal Bahasa, 2005)
Dalam perkembangan fonologi sesuatu bahasa, didapati sesetengah matriks fitur distingtif sesuatu bunyi telah mengalami penambahan atau sebaliknya. Ini mengakibatkan fonem-fonem yang berbeza pada awalnya telah bergeser menjadi sama antara satu sama lain dan pada akhirnya wujud sejumlah kata yang dilafazkan dengan cara yang sama. Kata-kata berkenaan akhirnya dapat digolongkan sebagai kata homonim. Untuk menghindari perlafazan yang sama (tetapi mempunyai makna yang berbeza), setelah fitur-fitur tertentu mengalami kelenyapan, maka tercetuslah satu transfonologisasi secara korelasi dengan wujudnya satu set fonem baharu sebagai pembeza makna dalam perkataan. Fenomena ini didapati berlaku kepada dialek Melayu Patani yang geografi linguistiknya bertindih dengan geografi linguistik bahasa Thai yang disifatkan sebagai bahasa suprastratum di selatan Thailand. Untuk memperlihatkan pergeseran bunyi tersebut, makalah ini secara premis telah membincanglcan pembentukan semula sistem morfofonologi baharu dalam dialek Melayu Patani akibat daripada pergeseran unsur suprafiks kepanjangan konsonan dengan beranalogikan fonem nada menumn tak datar dalam bahasa Thai yang lebih sesuai diambil alih oleh pembentulcan sistem morfofonologi tersebut atas keperluan pembentukan kata baharu dan penentuan makna asahiya.