Kitab Tib: satu analisis laras perubatan (Jurnal Bahasa, 2005)
Artikel ini membincangkan laras perubatan masyarakat Melayu yang diamalkan sejak zaman lampau. Dengan berpandukan kitab-kitab Tib, laras perubatan terbukti berlainan daripada laras-laras lain yang ada. Walaupun laras ini telah wujud sejak ratusan tahun yangitalu, ramai anggota masyarakat yang masih tidak menyedari kewujudannya dalam kehidupan kita. Artikel ini juga membincangkan teori Ure dan Ellis, dan teori ini digunakan untuk menganalisis data-data laras ini bagi memudahkan pemahaman pembaca.