Penerapan maklumat variasi nasional dalam kamus Melayu-Indonesia (Jurnal Bahasa, 2006)
Kajian yang menggunakan kaedah perbandingan ini bertujuan untuk melihat senario perkamusan Melayu dan Indonesia dari sudut leksikal. Beberapa buah kamus telah dipilih. Ini termasuklah Kamus Dewan (KD) edisi keempat (2005), Kamus Besar Bahasa Indonesia (KKB1) edisi ketiga (2001), Kamus Melayu Global (1996), Kamus Umum Bahasa Indonesia Badudu-Zain (1994) dan Kamus Bahasa Melayu R.O. Winstedt (1960). Kajian ini memberikan fokus kepada aspek penerapan maklumat variasi nasional dalam kamus. Apakah kamus-kamus tersebut secara seimbang mencerakinkan maklumat variasi tempatan atau variasi asing. Beberapa saran telah diajukan dan semua ini mengacu kepada usaha memberi input penting kepada dunia leksikografi Melayu-Indonesia.