Kata bersinonim dalam bahasa Melayu: satu penelitian (Jurnal Bahasa, 2006)
Sejak diangkat menjadi bahasa kebangsaan negara kita, bahasa Melayu telah mengalami perkembangan yang rancak dari segi kosa kata, struktur, nahu, dan seumpamanya. Pengguna bahasa Melayu semakin hari semakin meningkat. Hal ini berlaku kerana kini bahasa Melayu bukan sahaja dituturkan oleh penutur natif, malah oleh pengguna bukan jati bahasa Melayu, seperti orang Cina, India, Iban, Kadazan, dan lain-lain lagi. Dalam kerancakan penggunaan bahasa Melayu ini, timbul persoalan pengguna yang tidak menggunakan bahasa Melayu dengan tepat. Sudah banyak dibincangkan atau dibahaskan tentang kesalahan bahasa dalam pelbagai buku, artikel, forum, kertas kerja, ceramah, seminar, dan kolokium, tetapi persoalan kesalahan bahasa dari aspek makna kelihatan kurang diberikan tumpuan. Justeru makalah ini akan memberikan fokus terhadap aspek kesalahan tersebut.