Kategori kosong pro yang berfungsi frasa nama (Jurnal Bahasa, 2003)
Dalam pola ayat Melayu yang standard, subjek terdiri daripada frasa nama.Namun dalam sesetengah kes, ayat tidak dimulai dengan frasa nama, tetapi konstituen ayat bergelar kategori kosong pro. Makalah ini menganalisis pola ayat Melayu yang tidak menepati model Chomsky; Model Teori Pindaan Standard dan Model Teori Kuasaan dan Tambatan. Memandangkan pola sedemikian terdapat dalam beberapa banyak karya Melayu klasik, maka tatabahasa Melayu harus melihat bahawa struktur ayat Melayu tidak semestinya terikat pada model Barat.