Pelestarian bahasa: fenomena dan penerapan karya sastera (Jurnal Bahasa, 2003)
Sesuai dengan pencemaran yang berlaku ke atas bahasa Melayu, perbincangan makalah ini akan memberi perhatian terhadap empat faktor yang terkait dengan pelestarian bahasa, iaitu (i) Konsep umum pelestarian bahasa yang secara mendalam belum disentuh oleh ahli bahasa, (ii) Perubahan bahasa secara umum yang tindakan pelestarian bahasa wajar dilaksanakan, (iii) Kemungkinan penggunaan karya sastera dalam pelestarian bahasa dan (iv) Karya sastera yang sesuai dalam pengajaran untuk pelestarian bahasa Melayu.