Pemerolehan morfologi dan sintaksis kanak-kanak Melayu (Jurnal Bahasa, 2002)
Makalah ini membincangkan pemerolehan morfologi dan sintaksis awal kanak-kanak Melayu dari umur 15-24 bulan. Beberapa anggapan daripada teori pemerolehan bahasa sebagai bahasa pertama telah digunakan sebagai dasar penelitian ujaran kanak-kanak Melayu. Perbincangan tertumpu kepada peringkat yang dilalui oleh kanak-kanak seperti ujaran satu suku kata dua kata, dan peringkat ujaran tiga kata dan akhirnya ujaran yang melebihi tiga kata. Pada setiap peringkat, sifat utama yang muncul ada kaitannya dengan pertumbuhan kognitif kanak-kanak.