Pandangan baru dalam kajian bahasa (Jurnal Bahasa, 2001)
Kajian bahasa adalah salah satu cabang penyelidikan sistematik yang paling tua. Kajian bahasa bolehlah digalur kembali ke zaman Yunani dan India kuno yang telah mencapai sejarah kejayaan yang cemerlang. Dari sudut pandangan yang lain pula, kajian bahasa dianggap masih muda usianya, hanya kira-kira 40 tahun dahulu apabila idea utama tradisi penyelidikan ini dibangkitkan semula dan disusun semula, membuka jalan kepada penyelidikan yang amat produktif. Hakikat bahawa bahasa sentiasa dikagumi selama bertahun-tahun tidaklah menghairankan. Keupayaan manusia berbahasa merupakan sifat manusia yang sebenarnya dan sifat ini tidak jauh berbeza di kalangan manusia dan tidak serupa dengan keupayaan makhluk yang lain. Mungkin keupayaan manusia berbahasa paling rapat dengan keupayaan bahasa serangga, yang mengalami evolusi selama berbilion-bilion tahun. Tidak ada satu pun alasan yang jitu pada hari ini untuk mencabar pendapat Cartesian bahawa keupayaan menggunakan isyarat linguistik untuk melahirkan fikiran yang terbentuk dengan bebas menandakan "perbezaan sebenar antara manusia dengan haiwan" atau "mesin", tidak kiralah sama ada kata "mesin" itu bermaksud alat yang dicipta pada abad ke-17 dan ke-18, atau alat yang memberikan rangsangan kepada fikiran dan imaginasi pada masa kini. (Disalin daripada artikel).