Pilihan Bahasa Dan Vitaliti Dialek Melayu Satun Dalam Domain Keluarga Di Daerah Muang Satun, Thailand Berdasarkan Analisis Domain (Jurnal Bahasa, 2025)
Satun yang terletak bersempadan dengan negeri Perlis di utara semenanjung Malaysia merupakan destinasi pelancongan utama bagi pengunjung dari seluruh dunia, termasuklah pengunjung dari Malaysia. Faktor bahasa antara tarikan pelancong dari Malaysia, namun berdasarkan kajian lepas, dialek tempatan, iaitu dialek Melayu Satun (DMS), kini mula menunjukkan situasi ke arah peralihan bahasa. Oleh itu, kajian dilakukan untuk mengenal pasti pilihan bahasa dan menganalisis tahap vitaliti DMS dalam kalangan 124 pekerja produk pelancongan (PPP) di daerah Muang Satun bagi meneliti, sama ada pekerjaan (bidang pelancongan) mempunyai pengaruh terhadap pilihan bahasa atau tidak dalam domain keluarga. Pendekatan yang mendasari kajian ini ialah analisis domain oleh Fishman (1972) dan Kerangka Tahap Keterancaman Bahasa UNESCO (LVE) (2011). Data dianalisis melalui tabulasi silang dalam perisian Statistical Packages of Social Science (SPSS) versi 27 bagi mendapatkan peratusan pilihan bahasa mengikut kumpulan umur yang seterusnya dilakukan triangulasi melalui kerangka LVE (2011) bagi menentukan tahap vitaliti bahasa. Dapatan kajian berdasarkan peratusan pilihan bahasa PPP menunjukkan bahawa DMS masih berada pada Tahap 4, iaitu tahap stabil, namun terancam kerana masih digunakan pada tahap sederhana dalam kalangan penutur kumpulan tua dan kumpulan dewasa, tetapi makin kurang digunakan dalam kumpulan muda dalam semua subdomain yang dikaji. Hal ini memperlihatkan bahawa penggunaan DMS oleh PPP dalam domain keluarga mula menampakkan ciri peralihan bahasa. Oleh itu, PPP disarankan untuk mula mengambil langkah yang wajar bagi memastikan DMS terus kekal dan diwarisi oleh generasi seterusnya.Kata kunci: Pilihan bahasa, kumpulan umur, pekerja produk pelancongan, Dialek Melayu Satun (DMS), vitaliti bahasa, peralihan bahasaTeks penuh: PDF